Manga
Manga is de Japanse naam voor stripverhalen. Japanse stripverhalen zien er net wat anders uit dan 'Westerse' stripverhalen. Manga komt ook voor in geanimeerde vorm, dan heet het anime. Lees hier meer over het verschil tussen manga en anime. Manga is erg populair in Japan. De tekenaars van manga hebben daar zelfs een status die vergelijkbaar is met die van popidolen in het westen.
Geschiedenis van manga
In 1814 heeft de Japanse houtsnedekunstenaar Katsushika Hokusai een boek uitgegeven met schetsen van dieren, mensen, landschappen en planten. Deze schetsen vormden het beeld van het Japan in de 19e eeuw. In Japan betekent manga 'willekeurige of onbeheerste kwaststreken'. Deze term verwijst dus naar de tekenstijl van de houtsnedekunstenaar Hokusai.
De grondlegger van de manga zoals we die nu echter kennen, is Osamu Tezuka. Na 1946 maakte hij als eerste 100en manga en anime. Dankzij Tezuka is het populair geworden. Tezuka werd beïnvloed door tekenaars van Disney-verhalen en gaf zijn stripfiguren ook grote ogen en kinderhoofdkarakteristieken.
De manga-markt
De markt van de Japanse strips is erg groot. Er zijn enorm veel titels, en elke doelgroep heeft zijn eigen reeks (waarop de stripfiguren ook worden aangepast). Hoe ouder de doelgroep, hoe kleiner de ogen worden, bijvoorbeeld. Daarnaast kent manga verschillende genres, waaronder:
- Shojomanga;
- Joseimanga;
- Chibi;
- Hedendaagse manga;
- Massale manga;
- Hentai;
Meer over deze verschillende mangagenres kun je lezen door erop te klikken.
Artikelen
Manga en anime
Anime is de benaming voor Japanse tekenfilms. In Japan is het de benaming voor álle tekenfilms, of deze nu Japans zijn of niet. Een van de meest bekende anime in Nederland is waarschijnlijk Pokémon, een tekenfilmserie over de jongen Ash Ketchum, die Pokémonmeester wilde worden. Toch waren er ook voor de populariteit van P
Shojomanga
Shojomanga is bedoeld voor meisjes tussen de 10 en 18 jaar. 'Shojo' betekent in het Japans 'klein meisje'. Het is de tegenhanger van 'shonen'. Waar in shonen actie een belangrijk onderdeel is van het verhaal, is in Shojomanga het verhaal juist belangrijker. Binnen het genre worden er ook meerdere genres ondersche