Manga en anime
Anime is de benaming voor Japanse tekenfilms. In Japan is het de benaming voor álle tekenfilms, of deze nu Japans zijn of niet. Een van de meest bekende anime in Nederland is waarschijnlijk Pokémon, een tekenfilmserie over de jongen Ash Ketchum, die Pokémonmeester wilde worden. Toch waren er ook voor de populariteit van Pokémon in de jaren '90 al Japanse tekenfilms te zien op de Nederlandse televisie. Enkele voorbeelden zijn Alfred Judocus Kwak, Calimero, Nils Holgersson en Transformers.
Manga en anime verschillen en overeenkomsten
De opkomst van anime is nauw verbonden aan die van manga. Dit komt omdat veel anime de overzetting is van een populaire manga naar televisie. Aan de andere kant, is ook weer veel populaire manga juist anime overgezet naar manga. Kenmerkend aan zowel manga als anime zijn de grote ogen van de karakters, hun opvallende haar en de vechtscènes. Veel kinderen zijn gefascineerd door manga en anime, en bij sommige kinderen zet deze fascinatie zich voort in hun latere jaren. Manga en anime zijn niets nieuws. Hoewel ze in ons land pas de laatste tijd bekend zijn, werden er in Japan al eeuwen geleden manga-achtige tekeningen gemaakt.
Populariteit van manga en anime
Manga en anime zijn ontzettend populair, niet alleen in Japan, maar ook in andere landen waaronder Nederland. De verhalen van deze Japanse strips en tekenfilms zijn interessant, omdat de emoties van de karakters voor menigeen herkenbaar zijn. Zelfs bij de actieseries zijn de emoties zeer belangrijk. Aan de andere kant, zijn de vechtscènes zo goed dat ook mensen die juist geïnteresseerd zijn in emoties, door de vechtpartijen aangetrokken worden. Ook de tekenstijl levert een bijdrage aan de populariteit van manga en anime. De ietwat simpele tekenstijl zorgt ervoor dat de verhalen makkelijk weglezen of te volgen zijn.